Farebné krémové trio zo zeleniny
Suroviny
- 2 kscibuľa veľká
- 1 ksšalotka
- 1 kslimetka
- 5 strúčikovcesnak
- 2 ks (400g)avokádo zrelé
- 1 kszemiak väčší
- 4 ksvajíčka prepeličie
- podľa chutisoľ
- podľa chutikorenie čierne
- Kukuricový krém:
- 300 gkukurica v konzerve
- 1 kspaprika žltá mäsitá
- 1 ksšalotka
- 3 strúčikycesnak
- 1 PL zarovnanákorenie Colombo
- podľa chutisoľ
- podľa chutikorenie čierne
- 3,5 dclvoda
- 50 mlsmotana sladká
- kúskyslanina oravská
- Paradajkový krém:
- 300 g (alebo z konzervy - passata)paradajky čerstvé
- 100 mlsmotana kokosová
- 1 steblotráva citrónová
- 1 cmzázvor čerstvý
- 1 ksšalotka
- 3 PLolej
- podľa chutisoľ
- podľa chutikorenie čierne
- 1 ČL kopcovitácukor tmavý
- 300 mlvoda
- bazalka lístky

porcií

minút
príprava

minút
tepelná úprava
Postup receptu
Najskôr pripravíme avokádový krém.Cibuľu, cesnak a zemiak pokrájame a dáme variť do približne 300ml vody, tak, aby boli ponorené, ale vej neplávali. Prisolíme. Medzitým očistíme avokáda, pokvapkáme ich šťavou z jednej limetky (môžme dať trochu menej, aby kyslá chuť neprevažovala).
Keď sú cibuľa, cesnak a zemiak uvarené, spolu s avokádami ich dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich spolu rozmixujeme. Vznikne krém, ktorý ak je príliš hustý, zriedime trochou prevarenej vody.
Hotový avokádový krém dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Na panvici urobíme z prepeličích vajíčok volské oká, vychladnutý krém naložíme do misky, ozdobíme prepeličím vajíčkom a môžeme podávať. Možeme ozdobiť i petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. V pôvodnom recepte by sa na záver do horúceho krému mali pridať 2 surové žĺtky, ja som nedala.
Všetky suroviny na kukuricový krém si pripravíme na doštičku. Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na kúsky. Na oleji opražíme korenie colombo, keď začne voňať, pridáme zeleninu a chvíľu dusíme.
Keď je zelenina makká, pridáme kukuricu, podlejeme 300ml vody, prikryjeme a prikryté dusíme približne 20 minút.
Keď sú všetky zložky krému mäkké, pridáme sladkú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovitú hmotu.
Vychladnutý krém naplmíme do servírovacích misiek, ozdobíme upraženými kúskami slaniny a paprikou z Espeletu.
Pripravíme si suroviny na paradajkový krém. Ja som tentoraz použila paradajkovú passatu, ak máme čerstvé paradajky, obaríme ich vo vriacej vode, ošúpeme a zbavíme zrniečok.
Pokrájanú šalotku, zázvor a dužinu ctrónovej trávy podusíme na oleji dosklovita.
Pridáme paradajkovú passatu, cukor, kokosovú smotanu a vodu a prikryté varíme približne 20 minút.
Uvarený krém rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme, dokoreníme, rozdelíme do servírovacích mištičiek,ozdobíme zelenými lístkami bazalky a môžeme podávať.
všetky tieto krémy možno podávať samostatne ako polievky, vtedy použijeme viac surovín (približne dvojnásobné množstvo), alebo spolu v malých dávkach, cca 75 ml v každej mištičke. Avokádový krém možno dochutiť aj koriandrovou vňaťou či pažítkou.
Podávala som s vynikajúcimi rozmarínovými keksami, ktoré som pripravila podľa tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninova-terina-bryndzove-gulky-a-rozmarino/21830-recept.html.
(Kúsok keksíka vidieť na fotografii v ľavom hornom rohu). Keďže mi odvčera zostal avokádový krém (bolo ho najviac), na dve porcie polievky to však bolo málo, zaimprovizovala som: v troche vody som uvarila ešte jeden väčší zemiak spolu s bielou časťou stredne veľkého póru, rozmixovala spolu s krémom odvčera, dosolila a prichutila nasekanou koriandrovou vňaťou, ktorú som našla pri upratovaní mrazničky a výsledok je tu.
Naozaj sme si pochutili. Myslím, že nabudúce budem robiť avokádový krém nateplo práve takto.
Náhľad fotografií zo zložky Exotické jedlá